GreenFox Analytics & Eneco

Energie besparen met zuinige TL-armaturen

Bedrijven en kantoren, waaronder gemeentegebouwen, laten jaarlijks 725 miljoen euro liggen doordat ze hun onzuinige ouderwetse TL-lampen niet vervangen door zuinigere exemplaren. Dat stelt Natuur & Milieu. De organisatie is om die reden vorige maand de actie ‘Nederland kiest voor Nieuw Licht op de Zaak’ begonnen. Doel van de actie is om in één jaar tijd 100.000 oude TL-lichtbakken te vervangen door exemplaren met energiezuinigere lampen. Om dit voor elkaar te krijgen werkt Natuur & Milieu samen met de sociale onderneming GreenFox en energiebedrijf Eneco.

In Nederlandse bedrijfsgebouwen hangen naar schatting nog 25 miljoen ouderwetse TL-lichtbakken met gemiddeld twee lampen. Deze verlichting is volgens Natuur & Milieu eenvoudig te vervangen door de laatste generatie energiezuinige TL-lampen die 40% zuiniger zijn. Vooral grote (overheids)kantoren, zorginstellingen en parkeergarages gebruiken veel licht. De besparingsmogelijkheden zijn enorm. De RAI verving 7.500 lichtbakken, bespaart nu jaarlijks 150.000 euro en de uitstoot van 1.000 ton CO2 en heeft de investering binnen 4 jaar terugverdiend. Het Ministerie van Infrastructuur & Milieu verdient de investering zelfs in 2,5 jaar terug. Een Nijmeegse parkeergarage, het Eindhovense stadhuis, het Haags Gemeentemuseum: ze pasten hun verlichting aan en besparen nu elk jaar tienduizenden euro’s. Ook zorginstellingen kunnen hun lichtrekening eenvoudig met bijna de helft terugbrengen, aldus Natuur & Milieu.

Sociaal

Het is volgens Natuur & Milieu niet nodig om alle oude lichtbakken naar de schroothoop af te voeren. Wel is een aanpassing van de lichtbakken nodig. Samen met het uit- en indraaien van de nieuwe lampen is dit een arbeidsintensieve operatie. Het bedrijf GreenFox werkt met personeel met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Deze actie maakt verlichting dus niet alleen groener en goedkoper, maar is ook nog eens sociaal goed”, zegt campagneleider Olof van der Gaag van Natuur & Milieu.

Hollandse Wind

Bedrijven en instellingen die aan de actie ‘Nieuw Licht op de Zaak’ meedoen, kunnen hun investering binnen drie jaar terugverdienen. Een lichtbak renoveren kost ongeveer 55 euro en bespaart daarna gemiddeld 25 euro per jaar. Eneco maakt het deelnemen aan de actie nog aantrekkelijker door de investering van organisaties voor te financieren als zij een 3-jarig stroomcontract voor het elektriciteitsproduct Hollandse Wind afsluiten. “Daarmee kost het ze niets extra’s en na drie jaar zijn alle voordelen voor de klant”, zegt Dick van Veen van Eneco.

Voor Eneco is deze lichtactie maar een klein onderdeel van haar inspanningen om Nederland te vergroenen en bij te dragen aan energie- en kostenbesparingen voor bedrijven, gemeenten, woningcorporaties en burgers. “We vinden dit een mooi concept en een sympathieke actie van Natuur & Milieu, ook vanwege de sociale component dat het werk wordt gedaan door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt”, aldus Van Veen. “Maar we brengen onze diensten in allerlei verbanden aan de man: soms alleen, maar vaak ook in samenwerkingsverbanden.”

Van Veen ziet in de dienstverlening van Eneco de toekomst van het energiebedrijf: “Energielevering is straks geen margeverbeteraar meer, de verdiensten zitten hem in slimme vormen van dienstverlening.”

Bekijk dit artikel ook op de website van Eneco

U wilt ook met ons samenwerken?

Vul uw e-mailadres of telefoonnummer in en wij bellen of mailen u terug

GreenFox Analytics

  • GreenFox Analytics B.V.
  • Saturnusstraat 47
  • 2516 AE Den Haag
  • T: 085 0160 500
  • E: info@green-fox.nl
  • KvK nr. 62596721

Contact

  • Website realisatie door JOFL