Energieverbruik schatten

Gemeenten verliezen miljoenen

Gemeenten verliezen miljoenen euro’s door energieverbruik te schatten

Een groot deel van de Nederlandse gemeenten heeft jarenlang een deel van hun energieverbruik geschat in plaats van precies gemeten. Dat blijkt uit een inventarisatie van licht- en energiebedrijf GreenFox.

Dit beeld wordt bevestigd door energiebedrijf Eneco. Het schatten van de rekening zou vaak leiden tot te hoge energierekeningen, zegt Renzo Deurloo, mede-oprichter van GreenFox in BNR Duurzaam. Gemeenten zouden met elkaar volgens Greenfox jaarlijks tientallen miljoenen euro’s teveel betalen.

Te weinig controle

Deurlo vertelt dat de gemeente Rotterdam aan GreenFox had gevraagd of zij in het kader van een werkgelegenheidstraject in de energie ook de meterstanden in kaart konden brengen. “Toen bleek dat er toch wel veel niet op orde is. Rotterdam heeft in totaal 10.000 gas- water- en elektra-meters. En er zijn gewoon te weinig mensen om dat allemaal te controleren.”

Onvindbaar
Maar zelfs al zouden er genoeg mensen zijn, dan is er nog een ander probleem, vertelt Deurlo. “Soms gaat het om meters in panden die al vijf jaar plat zijn, daar komen we nu pas achter. Of zijn sommige meters onvindbaar.” Dat laatste bevestigt ook Cor de Ruiter, van Eneco: “Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er een deur op slot zit, waardoor je de meter niet kan bereiken. Dan zou er eigenlijk iemand mee moeten van de gemeente met een sleutel. Kun je er niet bij, dan ga je over op een schatting, maar dat is niet zuiver.”

Besparen
Inmiddels hebben volgens Deurlo een heleboel energieleveranciers contact opgenomen met de vraag of GreenFox dit niet ook voor anderen gemeenten kan gaan doen. Deurlo is vrij zeker van zijn zaak. “We willen dat voor gemeente zelfs op basis van no cure, no pay doen. We zijn verwachten dat er in de meeste gevallen geld bespaard kan worden en dan verdienen ze ons wel terug.”

Neem nu contact op met GreenFox Analytics

Lees het volledige bericht op de website van BNR

Weten wat Social Return voor u kan betekenen?

Vul uw e-mailadres of telefoonnummer in en wij bellen of mailen u terug

GreenFox Analytics

  • GreenFox Analytics B.V.
  • Saturnusstraat 47
  • 2516 AE Den Haag
  • T: 085 0160 500
  • E: info@green-fox.nl
  • KvK nr. 62596721

Contact

  • Website realisatie door JOFL